CHRISTMAS MARKET

Christmas time in Oslo, as in most European cities, begins in early December with city decorations, lights and Christmas fairs (Julemarked). Christmas tents and booths are placed on large squares but the most visited fair in Oslo is the one between the National Theater and the Parliament Building, where a mini skating ring is also set up.

Last year, the fair Jul i Vinterland lasted for two weeks, between 18th and 30th December. The market was open daily from 10am to 8pm during the week and from 10am til 9pm on the weekends.

The fair offers everything from winter accessories, to all kinds of workshops for kids, ice skating, riding the Ferris wheel or a visit to Santa Claus.

If you got hungry you could get pork on a stick, sausages like frankfurter, curry sausage, traditional Christmas sausage (julepølse) or bratwurst, candied almonds or apples, donuts or churros (Spanish type of sweet pastry).

Candied apples

There was also a selection of warm drinks such as tee, coffee, cacao or gløgg (Scandinavian version of “mulled wine”).

All in all, when not overcrowded, Christmas markets are a nice break from everyday activities and interesting way to spend an evening. With your friends, lovers or families.


 

ADVENT U OSLU

Blagdansko vrijeme u Oslu, kao i u većini europskih gradova, počinje ukrasima, lampicama i božićnim sajmovima početkom prosinca. Božićni šatori i kućice postavljaju se, uglavnom, na veće trgove, a najposjećeniji je onaj između Nacionalnog kazališta i zgrade Parlamenta, gdje se trenutno nalazi mini klizalište.

Prošle godine, sajam pod nazivom Jul i Vinterland trajao je neka dva tjedna, između 18. i 30. prosinca, a bio je otvoren od 10h ujutro do 20h preko tjedna tj. 21h vikendom. 

Organizatori sajma dali su si truda, pa se ove zime moglo kupit sve i svašta od zimskog asesorajza, posjetiti Djeda Mraza, poslušati njegove pomoćnike kako pričaju bajke djeci, provozati se na Božićnoj zvijezdi (Julestjernen) ili izraditi neki unikatni poklon na jednoj od dječjih radionica.

Naravno, mogli ste se zasladiti ušećerenim bademima, kandiranim jabukama ili krafnama (smultringer) i popiti topli čaj ili kavu, kakao ili gløgg, što bi bila skandinavska inačica kuhanog vina.

Smultringer

Ipak, za ljubitelje slane papice, tu su domaćini podbacili (ili su im samo običaji takvi?). Čitajući istovremeno o famoznom zagrebačkom adventu, germknedlama, kobasicama na kat, sarmama to go, debelo sam se iznenadila kad sam vidjela samo burgere od losa, odojka-to-go i četiri vrste kobasica u ponudi; frankfurterice, curry kobasice, bratwurst i božićne kobaje.

Umaci i dodaci: kečap, majoneza, senf, pečeni luk i neki bijedni kiseliš, koji je sladak. Za 90 kruna. Da bih riječ rekla. Ali sam pojela. Tu nema dileme.

Sve u svemu zgodna zabava za sve uzraste. Ali baš sve 🙂

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *