EASTER HOLIDAYS

Easter holidays in Norway are a big thing, but not for religious reasons (the research from two years ago said that only one third of the population believed in God), but more for practical reason.

There are several days in a row during Easter time that are non-working days. Well, at least for the majority of population ‘cause we’re not counting hospitality employees here.

The Easter public holidays start on Maundy Thursday when a large number of Norwegians head up for a trip. Usually they go somewhere south or into the mountains for skiing (påskefjellet). The days are longer, a bit warmer and this is the last chance to enjoy winter sports before the spring.

Quick snack (orange, coffee, chocolate)

For those who are not leaving the cities during the holidays the most important thing is to stock up on the food. And drinks. Especially alcohol ones, because the shops close on Wednesday and they open just for a short time during Saturday (påskeaften).

The families will decorate the houses with a ton of spring details, particularly in yellow color while they enjoy reading or watching crime stories (påskekrim) .

For some strange reason Norwegians are obsessed with this genre right before Easter. Almost hundred years ago in a daily newspaper, just a week before Easter, there was a major advertising campaign for a crime novel written by Norwegian authors Nordahl Grieg and Nils Lie. The ad was such a hit that the publishers decided to repeat it next year. The rest is history.

Today during Easter holidays there is a bunch of movies and crime shows on TV, while milk producers publish detective stories and mysteries on milk cardboards.

The Easter Sunday begins with a festive breakfast with some cured meats and a lot of chicken and fish eggs. Kids are usually occupied with eggs coloring or egg hunting and everything that goes into the new consumeristic Easter tradition.

God Påske!


 

USKRŠNJI BLAGDANI

Uskršnji blagdani u Norveškoj su velika stvar, ali ne zbog religioznih razloga (u istraživanju prije dvije godine samo trećina populacije izjavila je da vjeruje u Boga), već zbog komocije. Čak peta dana za redom su neradni za velik dio radnog naroda. Ugostitelji i trgovci se isključuju iz ove jednadžbe, oni (gotovo) uvijek rade.

Praznici tako počinju već na Veliki četvrtak kad se velik broj Norvežana uputi na putovanje. Uglavnom to budu neki topliji krajevi ili skijanje u planinama (påskefjellet). Dani su duži, nešto topliji i savršena je to prilika za zimske sportove prije dugo očekivanog proljeća.

Omiljena užina na skijanju (naranče, kava i čokoladica)

Oni koji ostaju u gradu za vrijeme uskršnjih blagdana, moraju se opskrbiti svim namirnicama (pogotovo alkoholnim) do srijede navečer kad trgovine prestaju s radom. Neke od njih otvorit će se ponovno u subotu (påskeaften), koja nije službeni blagdan, ali ipak će se zatvoriti nešto ranije.

Obitelji će se posvetiti uređenju kuće s mnoštvom proljetnih detalja, najviše u žutoj boji ili čitanju/gledanju krimića.

Iz nekog nepoznatog razloga Norvežani su opsjednuti ovim žanrom već godinama i to posebno uoči Uskrsa. Naime, prije stotinjak godina u dnevnim novinama, tjedan dana prije Uskrsa pojavila se reklama za krimi roman dvojca Nordahla Griega i Nilsa Lia. Reklama je bila takav hit da su izdavači napravili sličan oglas i slijedeće godine. Ostalo je povijest.

Danas se uoči Uskrsa na TVu može pogledati brdo filmova na tu temu zajedno s detektivskim serijama, dok proizvođači mliječnih proizvoda objavljuju detektivske priče i zagonetke na kartonima mlijeka.

Sam dan Uskrsa započinje obilnim doručkom koji uključuje sušeno meso i jaja, kako kuhanih, tako pečenih, od kokošjih, do ribljih preko čokoladnih koja djeca skupljaju po dvorištu.

Sve u svemu, plejada hedonizma prije sljedećeg većeg praznika u mjesecu svibnju 🙂

God Påske!

You may also like