Breakfast (frokost) is the most important meal of the day so here are a couple of things that you can find on a Norwegian dining table.
The base of every breakfast is a whole weat bread (grovbrød) with some spreads (pålegg) like, my favourite, salted butter (smør).
People usually have some kind of cured meat (salami, skinke), cheese (gulost),kaviar or liver pate (kaviar, leverpostei), prawn salat (rekkesalat, skagen) on their open sandwiches (smørbrød).
Cooked (kokt) or scrambled eggs (eggerøre)with smoked salmon (røkt laks) are very common for breakfast.
Sweet options for breakfast include various types of jams (syltetøy), chocolate spreads (nugatti) and yogurt (yoghurt).
Although Swedish brand, polarbröd, is my favourite type of sweet bread that goes perfectly well with brown cheese (brunost). Brown, what?
Brown cheese is something that we like to present to all of our guests because this kind of cheese is typical only for Norway. How and why, nobody really knows.
Cheese is not a real cheese, because is made by boiling whey until the water evaporates. The heat turns the milk sugars into caramel, which gives the cheese its characteristic brown color and sweetness.
Lefse is a traditional soft Norwegian flatbread. It’s made with riced or instant potatoes, flour, butter, and milk or cream and it’s cooked on a large, flat griddle. Lefse can be eaten like a salty or sweet dish with sugar and cinnamon.
Lompe are made by boiling potatoes mixed with wheat flour and a little salt and are some kind of crepes although they are eaten as hod dog bun.
Norwegians tend to have orange juice (appelsinjuice) or milk (melk) with their breakfast, but the coffee (kaffe) is the number one drinking product in Scandinavia. According to a list of the Top 50 coffee consuming countries, Norway holds the second place, right after Finland, and before Netherlands.
NORVEŠKI DORUČAK
Svi znaju da je doručak najbitniji obrok dana samo što nam, ponekad, svakodnevne obveze ne dopuštaju da ga stavimo na prvo mjesto. Ipak kad Norvežani i ostali stanovnici ove skandinavske zemlje ne žure na posao i imaju vremena, onda se na stol iznese nekoliko uobičajenih namirnica koje se jedu neposredno nakon buđenja, uz prvu kavu.
Temelj svakog doručka jest kruh od cjelovitog pšeničnog žita (grovbrød) na koji se stavljaju razni namazi (pålegg) počevši od meni najdražeg maslaca (smør) koji ovdje dolazi u kombinaciji 70% slani maslac i 30% ulje od uljane repice (Bremykt).
Uz to se poslužuju i jedu razni mesni naresci (salami, skinke), sir (gulost), kavijar i jetrena paštea (kaviar, leverpostei), salata od račića (rekkesalat, skagen) koji se mažu na kruh kao otvoreni sendvič (smørbrød).
Vrlo često se za doručak jedu kuhana jaja (kokt egg) ili kajgana (eggerøre) s dimljenim lososom (røkt laks) i nekakvom zelenjavom (grønnsaker).
Slatke verzije doručka uključuju razne džemove (syltetøy), čokonamaze (nugatti) ili jogurte (yoghurt). Iako, zapravo švedska marka, polarbröd je moj omiljeni kruh/pogačica za slatke sendviče uz koji savršeno dobro ide smeđi sir (brunost). Smeđi što, pitate se? 🙂
Smeđi sir je nešto čime volimo iznenaditi sve svoje goste, jer je ova namirnica karakteristična samo za Norvešku. Kako i zašto, nitko ne zna.
Sir, u biti, nije sir u klasičnom smislu jer se radi od sirutke, koja se zagrijava dok voda ne ishlapi i mliječni šećeri se ne rastope i ”siru” daju smeđu boju i karamel okus. Ljudi ga ili vole ili mrze, a okus ih najviše podsjeća na maslac od kikirikija. Nešto stvarno posebno i zanimljivo.
Lefse je norveški plosnati kruh koji se pravi od krumpira, brašna, maslaca, mlijeka ili vrhnja, a peče se na grill ploči. Lefse se može jesti kao slana verzija, a tad je tijesto uglavnom tanje razvaljano dok se debele verzije jedu sa šećerom i cimetom.
Lompe su tanko valjano tijesto, poput palačinke, a rade se od krumpira, brašna i malo soli. Mi ih uglavnom jedemo kao slatke verzije, iako ih Norvežani jedu kao hot-dog pecivo, s hrenovkom
Uz doručak se najčešće piju sok od naranče (appelsinjuice), mlijeko (melk) ili kava (kaffe) po čijoj se konzumaciji Norvežani svrstavaju na drugo mjesto, odmah iza Finaca. Inače, na ljestvici najvećih kavopija na svijetu Talijani su na osamnaestom mjestu, dok su Hrvati na četrnaestom, susjedi iz BH na jedanaestom, a braća Srbi na šestom. E, pa u to ime…ćeifili! I dobar tek!