Our visit to Bologna ended with a visit to the largest food park… in the world – FICO.
Situated less than half an hour with a car from the city center, FICO opened a few years back in 2017. Actually it was inspired by the 2015. World Expo hosted in Milano. That year the main theme was nutrition which was the main idea behind the organisation Eataly, Fico– Fabbrica Italiana Contadina (Italian Farming Factory) so they occupied publicly donated wholesale market hall that was long out of use and created this utopian vision of future, with everything in one place.
It took four years to complete the project, at a cost of €120m. Over 150 Italian companies, small and big ones, worked together and created over 3 000 jobs. Although the predictions were FICO would attract 6 million visitors a year, we barely saw a few hundred. But it was Christmas and New Years holidays so many of the shops and restaurants were locked.
It’s easy to get lost and tired walking around a 10 hectares of property filled with shops and restaurants of 150 companies with external area dedicated to an educational farming, so the best way to browse the space is to rent tricycles.
In exchange for your personal details, you can get a key to unlock the bike that will make crossing kilometers of shops, big brands eateries, and even animal farms easier.
The space has also six educational and multimedia attractions to illustrate the relationship between the human being and the different natural elements (fire, earth, sea, animals, wine-oil-beer, future).
If you look closely, FICO in general has nothing to do with the original and traditional Italian food production, like the opportunity to visit farmers markets in town squares or the possibility to sample fresh ingredients in remote villages, but it’s a nice way that combines past and the present, without forgetting the future.
It may not be everyone’s cup of tea, and it sure requires a certain level of good organisation to visit it, but it’s definitely worth visiting. If you have by any chance missed or you haven’t been in a possibility to see the production of Parmigiano reggiano, this is the place you can see it.
Or if you’re craving some good Italian pasta, than please, do mark FICO on your to-do-in-Bologna list!
Oh, yes, and there’re rabbits as well 🐇
_____________________________________________________________________________________________________________________
FICO
Razgled Bolonje završili smo posjetom najvećeg prehrambenog parka… na svijetu – FICO.
Smješten samo pola sata autom od centra grada, FICO je otvoren 2017. godine. Park je zapravo inspiriran Svjetskom izložbom 2015. koja se tad održavala u Milanu. Te godine tema izložbe bila je ‘’prehrana’’ koja je potom postala glavna tema parka iza kojeg stoje tvrtka Eataly i FICO (Fabbrica Italiana Contadina ili Talijanska prehrambena tvrtka). Firme su zaposjele prazan prostor nekadašnjeg veleprodajnog centra koji im je javno doniran u nadi da kreiraju viziju za budućnost temeljenu na tradicionalnim postavkama talijanske agrokulture.
Trebalo je četiri godine da se projekt završi, a sve skupa koštalo je cca 120 milijuna eurića. U izvedbi je sudjelovalo preko 150 talijanskih, što malih što velikih, tvrtki koje su zajedničkim snagama stvorile posao za preko 3000 ljudi. Iako su predviđanja nagađala da bi FICO godišnje moglo posjetiti šest milijuna turista mi smo ih jedva susreli stotinjak. No, obzirom da su bili novogodišnji praznici i velik broj trgovina bio je na praznicima, nije ni čudo što smo gotovo sami hodali parkom.
Zapravo prostor je toliki da je teško prehodati deset hektara od kojih je osam ispunjeno trgovinama i restoranima (njih 150) dok se na vanjska dva hektara protežu njive i farme, tako da smo unajmili tricikle.
U zamjenu za vaše osobne podatke, ljubazno osoblje FICO-a vam dodijeli ključ kojim možete otključati neki od bojnih bicikala parkiranih na glavnom ulazu. Svakako će vam olakšati kretanje vanjskim i unutarnjim prostorom.
Prostor FICO-a, također, sadrži šest edukacijskih i multimedijalnih atrakcija koje nastoje ilustrirati vezu između ljudskih bića i različitih prirodnih elemenata kao što su vatra, zemlja, more, životinje, sveto trojstvo vino-ulje-pivo te budućnost. Svakako, zanimljiv koncept.
Iako, ako pogledate pažljivo, FICO baš i nema puno veze s originalnim i tradicionalnim talijanskim konceptom proizvodnje hrane.
Daleko je to od klasičnog posjeta maloj obiteljskoj farmi ili gradskom trgu na kojem se već stoljećima prodaje hrana i gdje možete kušati najbolje od najboljeg. Naravno da su mu mnogi zamjerili i prije nego se otvorio.
Još uvijek dosta ljudi i kritičara misli da je FICO izdaja talijanske gastronomije te samo amerikanizirana verzija ogromnog placa s naglaskom na čistu konzumaciju. Prema njima Bolonja, kao prijestolnica dobre hrane u Italiji, svakako ne bi trebala biti dom ovako nečemu.
No, bez obzira slagali se s tradicionalistima ili futuristima, treba napomenuti da FICO valja uvrstiti u vaš itinerar prilikom posjeta Bolonji.
Naravno, to možda neće uvijek biti moguće jer posjet svakako zahtjeva dobru organizaciju i barem dobra dva sata lunjanja i šunjanja, ako ne i više pogotovo ako se odlučite, a sigurno hoćete, za dobru staru talijansku paštu.
U umaku ili u juhi, tako je svejedno. Uvijek je odlična!